In de afgelopen maanden is een aantal strafzaken gevoerd tegen varkenshouders die ervan werden verdacht de varkens niet permanent van vers water te voorzien. Ook in de komende maanden staat nog een aantal van dit soort zaken op de rol.
De regelgeving met betrekking tot dit onderwerp is vastgelegd in het Varkensbesluit. In artikel 13 lid 2 is voorgeschreven dat varkens ouder dan twee weken permanent dienen te beschikken over voldoende vers water. Er zijn wat uitzonderingsbepalingen voor oude stallen, maar voor de meeste bedrijven heeft bovenstaande regel te gelden.
Deze regel stuit op veel bezwaren binnen de sector. En dan met name als het gaat over bedrijven die brijvoer verstrekken. Immers, met het brijvoer krijgen de dieren voldoende water binnen. Door extra water te verstrekken komt er teveel vocht in de stal, met als gevolg een hoge vochtigheidsgraad en meer mest. Daarnaast ontstaan gevaarlijke situaties door natte gladde vloeren en stijgen de kosten door overbodig wateraanbod.
Uit onderzoeken blijkt (bijvoorbeeld de Animal Sciences Group in opdracht van het pvv) dat de dieren door het nuttigen van brijvoer voldoende vocht binnenkrijgen. Er is geen sprake van verwaarlozing of uitdroging: het brijvoer voldoet aan iedere behoefte van het dier.
Echter: de wetgever is onvermurwbaar: ook op brijvoerbedrijven moeten varkens ouder dan twee weken permanent kunnen beschikken over voldoende vers water. En dat betekent een permanente en werkende drinknippelvoorziening in de stallen. Inmiddels zijn er kleinere nippels op de markt, die het verspillen van water zoveel mogelijk tegengaan. Er zijn diverse pogingen gaande om, ook via de Europese Commissie, de regelgeving voor brijvoerbedrijven aangepast te krijgen. Maar tot die tijd dient het Varkensbesluit te worden gerespecteerd.
Terug naar de rechtszaal. Onlangs stonden een aantal varkenshouders in Den Bosch terecht. Allen hadden in het voortraject een boete van justitie aangeboden gekregen, en alle bedrijven hebben dat schikkingsvoorstel geweigerd. Daarom moesten zij nu voor de rechter verschijnen. Uitgebreid hebben de varkenshouders verteld over hun slechte ervaringen met het extra water. Zij hadden de drinknippels afgesloten, om de extra problemen te voorkomen. En zij zorgden ervoor dat de dieren met het brijvoer voldoende vocht binnenkregen. En toch gingen ze op de bon.
De Politierechter had begrip voor de standpunten en de door ons gepresenteerde onderzoeken, maar zij kon niet om de wetgeving heen. Dat betekende dat de varkenshouders wel strafbaar waren. Vervolgens echter werden de door de Officier van Justitie voorgestelde boetes door de rechter fors verlaagd. De rechter liet daarmee zien begrip te hebben voor de omstandigheden en de gevoerde verweren. Er bleven slechts kleine bedragen over, en de varkenshouders togen tevreden huiswaarts.
In dit soort zaken loont het dan ook om de door justitie voorgestelde boete niet te betalen, maar de zaak te laten voorkomen bij de rechter. Dat kan al gauw duizenden euro’s schelen. Neem vrijblijvend contact op voor nadere informatie!